Hi-Tech Balkan - PC, Tableti, Telefoni

Click here to edit subtitle

Blog

view:  full / summary

Aplikacije koje vredi platiti

Posted by HTB Team on January 30, 2015 at 4:00 PM Comments comments (35)

Korisnici se većinom oslanjaju na besplatne aplikacije, zanemarujući one koje se plaćaju. Ipak, za male pare možete dobiti kvalitetan softver.

 

Tasker

Vaš pametni telefon je izuzetno jak uređaj, ali je ograničen od Gugla i proizvođača da maksimalno iskoristi potencijal. Umesto da rutujete telefon, uz pomoć ovog programa dobićete ogroman broj sistemskih podešavanja.

Cena: 3 EUR

Star Walk

Zaljubljenici u zvezde imaju pristup aplikacijama koje olakšavaju praćenje nebeskih tela. Ova aplikacija podigla je to na viši nivo uvodeći augmentovanu realnost na vaš telefon radi lakšeg i vizuelno lepšeg praćenja zvezda i planeta.

Cena: 3 EUR

Bitdefender

Ovu aplikaciju možete preuzeti besplatno da biste je isprobali i videli da li vam odgovara. Namenjena je za zaštitu podataka na uređaju. Ovaj softver vam neće zagušiti Android, a kontroliše svaki ćošak u slučaju malicioznih napada.

Cena: 13 EUR

 

Runtastic Pro

Za ljubitelje zdravog života i fitnesa ovo je jedna od najboljih aplikacija. Prati sve bitne parametre kod vežbanja, koristi GPS za što preciznije merenje pređenih kilometara, a tu je i audio-trener, koji pomaže u trenucima slabosti.

Cena: 5 EUR

Finski naucnici napravili pretrazivac bolji od Googlea

Posted by HTB Team on January 29, 2015 at 5:30 PM Comments comments (0)

Naučnici iz Finske tvrde da su izmislili internet pretraživač koji će prevazići sve aktuelne i omogućiti korisnicima mnogo efikasnije surfovanje.


 

SciNet, razvijen od strane naučnika u Helsinkiju, dizajniran je za kompleksne upite poput onih kada korisnici nisu sigurni kako da postave svoje pitanje pretraživaču.

 

Trenutno se ovaj pretraživač može koristiti u pretrazi za naučne radove, ali su naučnici odlučili da komercijalizuju ovu tehnologiju.

 

Pretraživač radi na principu vizualizovanja ključnih reči i prikazujući korisniku "radar" sa temama koje su povezane sa traženom temom. Ujedno nudi alternativne upite kojih se korisnik možda nije setio.


https://www.youtube.com/watch?v=wzl-x11xFco" target="_blank" rel="nofollow">VIDEO

Slon testirao izdrzljivost telefona

Posted by HTB Team on January 29, 2015 at 5:25 PM Comments comments (0)

Mediji se utrkuju da na što inovativniji način testiraju nove uređaje, ali je ekipa iz Teherana otišla korak dalje od svih.Naime, oni su angažovali slona iz lokalnog zoološkog vrta da "pregazi" telefon kompanije HTC. Model Desire Eye jeste jak, ali je slon bio veliki izazov za njega.


https://www.youtube.com/watch?v=sjGroRt9ViE" target="_blank" rel="nofollow">VIDEO

Zaboravite na Chrome i Firefox, stize Vivaldi

Posted by HTB Team on January 28, 2015 at 3:50 PM Comments comments (0)

Tržište internet pregledača postalo je zanimljivije dolaskom novog softvera za surfovanje. Nastao iz kuhinje nekadašnjeg prvog čoveka Opere, donosi napredna rešenja za buduće korisnike.


 

Vivaldi je minimalističkog dizajna i poput Opere ima opciju Speed Dial, odnosno pristup najposećenijim sajtovima iz početne stranice. Poseduje veliki broj prečica za korisnike koji se više oslanjaju na tastaturu. U sebi ima ugrađenu mogućnost blokiranja reklama, kao i podešavanja izgleda stranica.

 

U sebi ima ugrađen veliki broj ekstenzija za lakše surfovanje, klijenta za mejlove i notes u kom možete zapisivati direktno sa stranice.

Za sve zainteresovanje Vivaldi brauzer možete preuzeti sa ove https://vivaldi.com/#Download" target="_blank" rel="nofollow">stranice.


Flash je mrtav! YouTube uvodi HTML5

Posted by HTB Team on January 28, 2015 at 11:15 AM Comments comments (0)

Najpopularniji servis za pregled video sadržaja prešao je sa Flasha na HTML5 plejer. To znači da će gledanje video snimaka sada biti brže, stabilnije i ne crpi bateriju iz "pametnih" telefona.

 

 Mnogi su doživeli da im se video koji su gledali prekine i prikaže se ova fotografija. Odlaskom Flasha u istoriju i ta fotografija će postati prošlost.

 

Ujedno, to donosi smanjivanje trajanja učitavanja videa, a korisnici će moći da gledaju snimke u rezoluciji 4K pri brzini od 60 fpsa.


Apple Pametni sat u Aprilu

Posted by HTB Team on January 28, 2015 at 11:10 AM Comments comments (0)

Prvi čovek kompanije Epl, Tim Kuk, otkrio je da će njihova verzija "pametnog" sata početi da se prodaje sredinom aprila.


 

Uređaj čija će osnovna cena iznositi 349 dolara najavljen je još u septembru prošle godine i od tada za njega vlada veliko interesovanje javnosti.

 

Sat će dolaziti u dve dimezije i tri različite kolekcije, dok će korisnici moći da biraju pet različitih kaiša.


Predstavljen laptop kome baterija traje 18 sati

Posted by HTB Team on January 28, 2015 at 11:05 AM Comments comments (1)

Peta generacija Panasonikovih laptopova donosi odlične karakteristike od kojih se svakako izdvaja baterija koja traje 18 sati. 

Model Toughbook 31 pokreće Intelov procesor i5 poslednje generacija što se dodatno odrazilo na dugotrajnost baterije. Standardna baterija ovog uređaja omogućava rad od 18 sati, a ukoliko se instalira i dodatna onda se trajanje produžava na 27 sati.

 

Ostale karakteristike uključuju 13,1 displej, SSD disk i integrisanu grafiku. Ovaj uređaj je prvenstveno namenjen radu u ekstremnim uslovima i kućište može da izdrži pad sa visine od tri metra. Cena je 3.700 dolara.


Rat konzola: ko pobedjuje: Ps4 protiv Xbox one

Posted by HTB Team on January 28, 2015 at 11:05 AM Comments comments (0)

Borba između ove dve konzole se zahuktala nakon što su kompanije počele da objavljuju igre za njih. Donosimo vam prednosti i mane oba uređaja.


 

Dizajn

Malo korisnika će se odlučivati samo na osnovu dizajna, ali on je svakako bitan do neke mere. Stoga ćemo spomenuti da je Xbox primetno veći i teži za skoro kilogram od svog japanskog konkurenta.

 

Povezivanje

U ovom segmentu Xbox je blago u prednosti pošto dolazi sa WiFi 802.11 a/b/g/n standardima (PS4 nema a) i podrška za kanale 2,4 GHz i 5 GHz (PS4 samo 2,4 GHz). Oba sistema imaju po 500 GB prostora i mogu se menjati za veći kapacitet. Kod PS4 nema opcije za dodavanje eksternog harda, dok Xbox pruža tu opciju, ali disk mora biti minimum kapaciteta 256 GB i standarda USB 3.0. 

Igre

Za godinu dana broj naslova se popeo na oko 100 za svaku konzolu. Svaka kompanija nudi određeni ekskluzivitet ukoliko se odlučite za njihovu konzolu. Tako kod Microsofta dobijate mogućnost da uzmete jako popularnu Titanfall, kao i Halo franšizu. S druge strane, PS4 nudi Infamous: Second Son, LittleBigPlanet 3 i DriveClub.

Cena

Razlika u ceni između ove dve konzole je na strani PS4 (55.000-64.000) dinara. Ipak, bitno je naglasiti ono što dobijate u kutiji. Kada otvorite PS4 čeka vas konzola, jedan DualShock 4 kontrolor, HDMI kabl, micro-USB kabl, pretplata od 30 dana za PS Plus servis i slušalice (bubice). Xbox One korisnicima stiže u kutiji koja sadrži konzolu, jedan kontrolor, Kinect kameru, HDMI kabl, slušalice i dvonedeljnu pretplatu na Xbox Live Gold servis. Nema micro-USB kabla jer kontrolor koristi baterije.


Predstavljen prvi film u virtuenoj realnosti

Posted by HTB Team on January 28, 2015 at 10:55 AM Comments comments (0)

Kompanija Oculus Rift predstavila je na Sundance festivalu svoj prvi kratki film nazvan Lost. Njega su posetioci mogli da pogledaju uz pomoć virtualnih naočara. 

U filmu gledalac se postavlja u ulogu velike robotske ruke koja se nalazi u šumi i traga za svojim telom. Iako je sama okolina u kojoj se ruka kreće interaktivna, ekipa koja je radila film kaže da se gledalac može fokusirati na radnju filma bez većih problema.

 

Ujedno je na festivalu najavljen i film Bullfighter koji gledaoca postavlja u ulogu toreadora.

VIDEO

Sedam noviteta koji ce 2015. godinu uciniti odlicnom

Posted by HTB Team on January 27, 2015 at 10:30 AM Comments comments (0)

Prošla godina donela je veliki broj novih uređaja, predstavljene su nove tehnologije i značajno su unapređene već postojeće, ali ova godina bi trebalo da bude izuzetno uspešna. Sudeći po najavama, imaćemo više noviteta nego ikada do sada.


 

Baterija

Problem koji muči korisnike širom sveta jeste trajanje baterije i brzina punjenja iste. Brojne kompanije javljaju su blizu otkrića rešenja za oba problema i da bi do kraja godine moglo da dođe do revolucije u ovom segmentu.

 

Galileo

Sistem na kojem radi Evropska Unija postaće aktivan tokom ove godine. Galileo će biti mnogo brži i precizniji od aktuelnog GPS sistema.

 

Virtualna realnost

Prošle godine uređaji poput Oculus Rifta su doživeli pravu ekspanziju. U narednih 11 meseci očekuje se da se kompanije sve više fokusiraju na proizvodnju softvera za naočare za virtualnu realnost.

 

HTML5

Promenu koju će korisnici najviše primetiti je unapređenje na internet stranicama koje donosi HTML5 standard. Uz pomoć njega internet će postati pregledniji, lepši i brži.

 

Pametni satovi

Za samo godinu dana "pametni" satovi su postali izuzetno popularni i gotovo svaka kompanija ima svoj model. Uskoro će se pojaviti i model kompanije Apple, a do kraja godine biće još mnogo takvih uređaja.

 

Windows 10

Pre nekoliko dana, Microsoft je predstavio sve prednosti svog novog operativnog sistema koji će postati dostupan za nekoliko meseci.

 

Novi Wi-FI

Internet putem Wi-Fi konekcije postoji već desetak godina, ali ta tehnologija napreduje svakog trenutka. Tako je prošle godine predstavljen novi standard koji nudi bržu i sigurniju vezu između uređaja i rutera. On će postati još više rasprostranjen tokom 2015. godine.Rss_feed